/ Porady eksperta /Siltac EC – jedno z najlepszych rozwiązań zwalczania mączlika szklarniowego
Siltac EC – jedno z najlepszych rozwiązań zwalczania mączlika szklarniowego
Mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum ) to powszechnie znany, jeden z najgroźniejszych szkodników wielu roślin uprawianych pod osłonami. Szczególnie spędza sen z powiek producentom pomidorów, papryki, ogórków oraz niektórych gatunków roślin ozdobnych.
Szkodliwość mączlika szklarniowego dla roślin ma charakter wielokierunkowy i obejmuje:
uszkadzanie blaszek liściowych w efekcie wysysania zawartości soków z tkanek,
produkcję rosy miodowej, na której rozwijają się grzyby sadzakowe,
przenoszenie chorobotwórczych dla roślin wirusów,
w roślinach ozdobnych obniżanie wartości estetycznych roślin.
Walka z mączlikiem tradycyjnymi metodami chemicznymi nie jest łatwa ze względu na niewielki asortyment zarejestrowanych insektycydów oraz rosnący problem odporności tego szkodnika na produkty chemiczne. Ponadto dużą uciążliwością jest możliwość zwalczanie mączlika w okresie zbiorów warzyw – ze względu na okresy karencji insektycydów.
Jak pokazuje praktyka bardzo dobrym rozwiązaniem w zwalczaniu mączlika szklarniowego okazał się Siltac EC. W zasadzie produkt ten jest skutecznym antidotum na wymienione wyżej problemy związane z tradycyjną ochroną chemiczną.
Siltac EC zwalcza głównie formy dorosłe szkodnika, dlatego do uzyskania dobrego efektu ochronnego należy wykonać 2-3 zabiegi, co około 5-7 dni. Poziom redukcji populacji dorosłych osobników po dobrze wykonanym jednym zabiegu osiąga 80- 90%. Jest to więc bardzo dobra skuteczność.
Przystępując do zabiegów w uprawie pomidora i papryk należy pamiętać, że są to rośliny wymagające niższych dawek preparatu ze względu na ryzyko fitotoksyczności. Zalecane stężenie dla wymienionych gatunków to 0,05 % do 0,07 %, czyli 5-7 ml na 10 L wody. W uprawie ogórka stężenie to wynosi 0,1 %, tj. 10 ml na 10 L wody.
Zabiegi należy wykonać dokładnie, aby w trakcie oprysku ciecz docierała do wszystkich miejsc, gdzie przebywają szkodniki. Aby ograniczyć ryzyko uszkodzeń upraw należy zapewnić szybkie wysychanie cieczy z powierzchni roślin. Czyli: zabiegi wykonywać w ciągu dnia (nigdy wieczorem lub w nocy), zapewnić wietrzenie szklarni po zabiegu, nie opryskiwać roślin zbyt obficie. W trakcie jednego zabiegu nie opryskiwać tych samych roślin kilka razy.
Tutaj znajdziesz informacje o używanych w naszym serwisie plikach cookies oraz usługach, które mogą zapisywać je na Twoim urządzeniu.
Wybierz odpowiadające Ci ustawienia. Zawsze możesz do nich wrócić używając przycisku umieszczonego w lewym dolnym rogu ekranu.
Więcej szczegółowych informacji o używanych przez nas plikach cookies oraz innych informacjach dotyczących prywatności znajdziesz w naszej polityce cookies.
Ciasteczka „serwisowe” wymagane
Na twoim urządzeniu przechowujemy pliki cookies stałe i sesyjne oraz dane zapisane w technologii LocalStorage, które są wymagane do prawidłowego działania strony, obsługi zabezpieczeń i logowania do serwisu.
Ciasteczka „funkcjonalne” oraz „statystyczne”
Wraz z naszymi partnerami na twoim urządzeniu przechowujemy pliki cookies stałe i sesyjne, które pozwalają na obsługę zabezpieczeń, monitorowanie ruchu w Serwisie zapewniają funkcje analityczne:
- Google Analytics;
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Ciasteczka „reklamowe”
Wraz z naszymi partnerami na twoim urządzeniu przechowujemy pliki cookies stałe i sesyjne umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań, w tym ciasteczka umieszczane przez następujące serwisy:
- Google Tag Manager,
- Google Ads Optimization
- Double Click
- Facebook
Plikami cookies podmiotów, które są wykorzystywane w Serwisie i wieloma innymi, można również zarządzać za pomocą konsumenckich narzędzi stworzonych w wielu krajach w ramach samoregulacji, takich jak np. unijny: http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!